Filmi o grafičnem oblikovanju in umetnosti
16 filmov o grafičnem oblikovanju in umetnosti - uvodna slika

Dobrih rešitev in znanja polni dokumentarni filmi o grafičnem oblikovanju in umetnosti, so pomemben vir za širjenje obzorja. So navdih za vsakega grafičnega oblikovalca ali umetnika. Predstavljeni filmi pokrivajo različna področja, zagotovili pa naj bi mentalno stimulacijo in željo po ustvarjanju. Od grafičnega oblikovanja in logotipov, revolucije gibanja Bauhaus, industrijskega oblikovanja do tipografije.

The Happy Film

Stefan Sagmeister je s pomočjo znanosti želel ugotoviti ali lahko človek vpliva na svojo srečo. V dokumentarnem filmu, ki ga je poimenoval The Happy Film, pod nadzorom strokovnjakov izvaja 3 nadzorovana preskušanja meditacije, psihoterapije in antidepresiva Lexapro, ob tem pa se ocenjuje. Toda resnično življenje se prikrade in zmede zastavljen proces: umetnost in oblikovanje, smrt, seks, prijateljstvo in ljubezen so dokaz, da jih je nemogoče razpletati. Zelo zanimivo, priporočam ogled.

Vir: https://www.thehappyfilm.org/

IMDB: 7.5 / 10

Abstract – The Art of Design

Filmi o grafičnem oblikovanju in umetnosti začenjam z Abstract – The Art of Design. Predstavlja pogled v misli najbolj inovativnih oblikovalcev v različnih disciplinah. Ponuja spoznanje, kako oblikovanje vpliva na vsak vidik življenja. Celotna serija je na voljo na Netflix, v videu pa je predstavljena Paula Scher: Graphic Design.

Vir: https://www.netflix.com/title/80057883

IMDB: 8.4 / 10

The Creative Brain

Nevroznanstvenik David Eagleman se dotakne ustvarjalnega procesa različnih inovatorjev, medtem ko raziskuje umsko zahtevne in tvegane načine za spodbujanje ustvarjalnosti. Zanimiv ogled.

Vir: https://www.netflix.com/title/81090128

IMDB: 6.3 / 10

Jeremy Scott – The People’s Designer

V tem dokumentarnem filmu je prikazano potovanje modnega oblikovalca, po imenu Jeremy Scott. Od skromnih korenin na kmetiji v Missouriju do kreativnega direktorja Moschina.

Vir: https://www.netflix.com/title/80064521

IMDB: 6.5 / 10

The 100 Years Show

Carmen Herrera je kubansko-ameriška abstraktna, minimalistična vizualna umetnica in slikarka, ki uživa v umetniškem uspehu in slavi, do katere pot je dobesedno trajala vse življenje.

Vir: https://www.netflix.com/title/80106609

IMDB: 7.4 / 10

They’ll Love Me When I’m Dead

Igralci, člani ekipe in drugi, ki so bili tam, razpravljajo o nesrečni produkciji zadnjega, nedokončanega filma Orsona Wellesa, The Other Side of the Wind. Film je svetovno premiero doživel na beneškem filmskem festivalu 30. avgusta 2018. Izšel je 2. novembra 2018 pri storitvi Netflix.

Vir: https://www.netflix.com/title/80124722

IMDB: 7.4 / 10

Print the Legend

Ta nagrajeni izvirni dokumentarec opisuje tekmo za vodilno vlogo na trgu 3D-tiskanja, naslednji val tehnološkega razvoja.

Vir: https://www.netflix.com/title/80005444

IMDB: 7.0 / 10

Helvetica

Helvetica je celovečerni neodvisni film o tipografiji, grafičnem oblikovanju in svetovni vizualni kulturi. Razširitev ene pisave obravnava kot del širšega pogovora o tem, kako pisava vpliva na naša življenja. Film je raziskovanje urbanih prostorov v večjih mestih in pisave, ki jih naseljuje ter tekoča razprava s priznanimi oblikovalci o njihovem delu, ustvarjalnem procesu ter izbirah in estetiki, ki stojijo za njihovo uporabo tipk. Dokumentarec Helvetica zajema svet dizajna, oglaševanja, psihologije in komunikacije ter nas vabi, da si še enkrat pogledamo na tisoče besed, ki jih vidimo vsak dan. Priporočam ogled saj je video navdih za vsakega grafičnega oblikovalca ali umetnika.

Vir: https://vimeo.com/ondemand/helvetica3

IMDB: 7.2 / 10

Objectified

Objectified je celovečerni dokumentarec o našem zapletenem odnosu do izdelanih predmetov in s tem tudi ljudi, ki jih oblikujejo. To je pogled na ustvarjalnost pri delu, od zobnih ščetk do tehničnih pripomočkov. Gre za oblikovalce, ki vsakodnevno ponovno preučujejo, vrednotijo in na novo izumljajo naše izdelano okolje. Gre za osebno izražanje, identiteto, potrošništvo in trajnost.

Vir: https://vimeo.com/ondemand/objectified/

IMDB: 7.1 / 10

Urbanized

Urbanized je dokumentarec o oblikovanju mest, ki obravnava vprašanja in strategije, ki stojijo za urbanim oblikovanjem, in prikazuje nekatere najpomembnejše svetovne arhitekte, načrtovalce, oblikovalce politik, gradbenike in mislece.

Vir: https://vimeo.com/ondemand/urbanized2

IMDB: 7.3 / 10

Why Man Creates

Cover of the Why Man Creates Movie

Why Man Creates (Zakaj človek ustvarja) je animirani kratki dokumentarni film iz leta 1968, ki razpravlja o naravi ustvarjalnosti. Napisala sta ga Saul Bass and Mayo Simon, režiral pa Saul Bass. Osvojil je oskarja za najboljši kratki dokumentarni film. Skrajšana različica je bila objavljena celo v prvi oddaji CBS-jevih 60 minut 24. septembra 1968.

Vir: https://youtu.be/ONVZ8AH4yKc

IMDB: 7.3 / 10

The Artist Series

Cover of the Artist Series: Design by Hillman Curtis

Artist Series je serija videoposnetkov, ki jih je ustvaril Hillman Curtis, ki prikazuje vodilne oblikovalce in oblikovalske studie. Serija poglobljeno preučuje delo in procese oblikovalskega podjetja Pentagram in imena znanih oblikovalcev, kot so David Carson, Milton Glaser, Paula Scher, Stefan Sagmeister and James Victore.

Vir: https://vimeo.com/19330103

IMDB: /

Exit Through the Gift Shop

Exit Through the Gift Shop je britanski dokumentarni film iz leta 2010, ki ga je režiral ulični umetnik Banksy. Pripoveduje zgodbo o Thierryju Guetti, francoskem priseljencu v Los Angelesu, in njegovi obsedenosti z ulično umetnostjo. Film prikazuje Guettino nenehno dokumentiranje vsakega njegovega budnega trenutka na filmu, od naključnega srečanja z njegovim bratrancem, umetnikom Invaderjem, do njegovega uvoda v številne ulične umetnike s poudarkom na Shepardu Faireyju and Banksyju, katerih anonimnost je ohranjena z zakrivanjem njunih obrazov in spreminjanja glasu, do Guettine končne slave kot uličnega umetnika samega.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=IqVXThss1z4

IMDB: 8.0 / 10

Art and Copy

https://www.youtube.com/watch?v=raitw4z_0BE

Filmski ustvarjalec Doug Pray v tem prepričljivem dokumentarnem filmu raziskuje fascinanten in včasih skrivnosten svet oglaševanja.

Vir: https://www.netflix.com/title/70112738

IMDB: 6.9 / 10

Logorama

To je kratki film, ki ga je režiral francoski animacijski kolektiv H5, François Alaux, Hervé de Crécy + Ludovic Houplain. Predstavljen je bil na filmskem festivalu v Cannesu 2009. Leta 2010 je odprl filmski festival Sundance in leta 2010 prejel nagrado akademije v kategoriji kratkih animiranih filmov.

Vir: https://vimeo.com/10149605

IMDB: 7.5 / 10

Bauhaus: The Face of the 20th Century

Bauhaus: The Face of the 20th Century, dokumentarec iz leta 1994, spremlja razvoj gibanja Bauhaus od njegove ustanovitve v Weimarju Walterja Gropiusa, do ustanovitve šole Bauhaus v Dessauu, do njenega zadnjega stojala v zapuščeni tovarni v Berlinu. Tako kot številne vidike življenja v Nemčiji v prvi polovici dvajsetega stoletja, so tudi na Bauhaus vplivale politične razmere v državi – njegov življenjski cikel zrcali življenjski cikel Weimarske republike. V Berlinu rojeni arhitekt Walter Gropius, je oblikoval svoje ideje o poenostavljenem oblikovanju z altruistično ideologijo, po služenju v vojski med prvo svetovno vojno.

Vir: https://youtu.be/yuaGN45mLu0

IMDB: 7.3 / 10

Design & Thinking

Filmi o grafičnem oblikovanju zaključujemo z dokumentarcem Design & Thinking. Raziskuje idejo oblikovalskega razmišljanja. Je eden redkih dokumentarcev o oblikovanju in zagotovo prvi o vplivu oblikovalskega razmišljanja na svet.Intervjuji vključujejo imena kot je Tim Brown, Roger Martin, Bill Moggridg, David Kelley in druge vodilne oblikovalske mislece. Forbes ga je izbral za enega od “dokumentarcev o oblikovanju, ki jih ne želite zamuditi in jih morate videti”. Design & Thinking so predvajali na več kot 400 dogodkih v 40 državah, vključno z Googlom, Microsoftom, Targetom, Univerzo Harvard, Northwestern University, Univerzo Berkeley in drugimi.

Vir: http://designthinkingmovie.com/#watchnow

IMDB: 6.1 / 10

Zaključna beseda

Upam, da vam bo članek Filmi o grafičnem oblikovanju in umetnosti pomagal dvigniti nivo ustvarjalnost ali pa sprožil miselni proces o pomembnosti investicije v kakovostno oblikovalsko rešitev.